Nezihi CANITEZ Veri İşlem Laboratuvarı

 

1996 yılı başından bu yana MTA, DPT ve TÜBİTAK projeleri ile geliştirilen bu laboratuvar denizde ve karada ölçülen sismik verilerin işlenmesi, analizi, değerlendirilmesi aşamalarında kullanılmaktadır. Laboratuvarda, 

• DISCO FOCUS 2D yazılımı yüklü Sun iş istasyonu,
• Linux ve Windows işletim sistemli Pentium tabanlı bilgisayarlar,
• DAT / Exabayt  teyp okuyucular,
• Renkli tarayıcı• Termal yazıcı• Renkli ve siyah/beyaz lazer yazıclar• A0 boyutlu çizici

bulunmaktadır. Laboratuvarda sığ ve derin kara ile deniz sismiği ölçümlerinden elde edilen verilerin en son tekniklerle değerlendirilmesi ve yorumlanması gerçekleştirilmektedir. Bu laboratuvardaki alt yapıyla diğer jeofizik ve jeolojik verilerin değerlendirilmesi de yapılabilabilmektedir. Laboratuvarda kullanılan,

Petrel Jeofizik Modülünü Bölümümüze armağan ettiklerinden dolayı Schlumberger şirketine teşekkürlerimizi sunarız.

Echos Sismik Veri İşlem Paketini ve Geodepth Migration and Velocity Modelling Veri İşlem Paketini Bölümümüze armağan ettiklerinden dolayı AspenTech şirketine teşekkürlerimizi sunarız.

Kingdom Sismik Veri Yorumlama Paketini Bölümümüze armağan ettiklerinden dolayı IHS Global Incorporation şirketine teşekkürlerimizi sunarız.

CAT3D, 3B Yansıma Sismiği Tomografisi Programını Bölümümüze armağan ettiklerinden dolayı  İtalya, OGS (National Institute of Oceanography and Experimental Geophysics of Italy) Araştırma Enstitüsü’ne  teşekkürlerimizi sunarız.

AspenTech, Echos Sismik Veri İşlem Paketi ve Geodepth Migration and Velocity Modelling Veri İşlem Paketi’nin bölümümüze kurulum ve güncelleme desteğini sağlayan TPAO Genel Müdürlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız.

İTÜ Laboratuvarları web sayfasındaki ilgili bağlantı için tıklayınız.


Uygulamalı Jeofizik Laboratuvarı

 

Yerkabuğunun ilk 10 kilometrelik derinliklerine kadar yapılan araştırmalarla ortaya çıkarılabilecek ekonomik değerli hammaddeler, maden, petrol, doğal gaz, jeotermal alan aramaları, yeraltısuyu ve çevre kirliliği araştırmaları, kent planlaması, yer mühendislik araştırmaları, arkeolojik yapıların aranması ile kara ve denizdeki fay araştırmaları için Uygulamalı Jeofizik Laboratuvarında bulunan ölçüm cihazları kullanılmaktadır. Bilimsel proje ve araştırmaların yanısıra laboratuvar olanakları bölüm öğrencilerine verilen Jeofizikte Ölçmeler dersi kapsamındaki 15 günlük zorunlu arazi çalışmalarında kullanılmaktadır.

Uygulamalı Jeofizik Laboratuvarında bulunan ölçüm cihazları hakkında bilgi için,
İTÜ Laboratuvarları web sayfasındaki ilgili bağlantı için tıklayınız


Paleomanyetizma Laboratuvarı

 
 
Paleomanyetizma Laboratuvarı KANTEK Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında 1973 yılında imzalanan bir protokol ile Kandilli Rasathanesi arazisi üzerinde kurulmuştur. KANTEK Paleomanyetizma laboratuvarının bugünkü alet donanımı magmatik kayaçları kullanarak yapılacak paleomanyetik araştırmaları için yeterli düzeydedir.


Sismoloji Laboratuvarı

 

Sismoloji Laboratuvarı 1960 yılından beri aktif olarak Türkiye ve dünyada mevcut çalışmakta olan deprem kayıt istasyonlarından elde edilen verilerle, yerkürenin yapısal ve fiziksel özelliklerinin araştırılmasında öncü bir rol üstlenmektedir. Laboratuvarda yürütülen araştırma projeleri ve yüksek lisans ve doktora çalışmaları, özellikle deprem kaynağında meydana gelen fiziksel süreçleri ve kabuk ve manto yapısının izotropik ve anizotropik özelliklerini 3-Boyutlu kaynak ve yapısal tomografik ters çözüm yöntemleriyle incelenmesine yöneliktir.

Sismoloji Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalar ulusal ve de uluslararası SCI-indekslerce taranan nitelikli bilimsel dergilerde (Science, Nature, JGR-Solid Earth, EPSL, Tectonophysics, GJI, GRL, PEPI, JAES, Solid-Earth-EGU) yayınlanmaktadır. Sismoloji Laboratuvarı dünyadaki diğer başlıca önemli araştırma kurumlarının (ETH-Zurich, NASA-JPL, INGV, NOA-Athens, Chinese Academy of Science, GFZ-Potsdam) sismoloji gruplarıyla ortak işbirlikleri ve araştırma projeleri gerçekleştirmektedir.

Sismoloji Laboratuvarı’nda kullanılan başlıca hesaplama üniteleri ve diğer bilgisayar ekipmanlarının temininde, İTÜ-BAP, TÜBİTAK, TÜBA, BAGEP ve Alexander von Humboldt (AvH) gibi kuruluşlardan alınan ödül ve proje desteklerinden yararlanılmaktadır.

Sismoloji Laboratuvarı Ekibi

Prof. Dr. Tuncay Taymaz
Prof. Dr. Seda Yolsal-Çevikbilen (Lab. Sorumlusu)
Doç. Dr. Tuna Eken (Lab. Sorumlusu)
Araş. Gör. Derya Keleş
Araş. Gör. Ceyhun Erman
Araş. Gör. Berkan Özkan
Araş. Gör. Başak Işık


İTÜ Laboratuvarları web sayfasındaki ilgili bağlantı için tıklayınız.